طبقه بندی روغن های پایه چگونه است؟ با توجه به اینکه انجام فرآیندهای پالایشی مختلفی که امروزه جهت تولید روغن های پایه رایج می باشند میتواند منجر به تولید روغنهای پایهای با خواص متفاوت گردد، انجمن نفت آمریکا (API) اقدام به طبقهبندی روغنهای پایه با توجه به خواص فیزیکی شیمیایی و مشخصات آنها نموده است. اگر دنبال برند مناسب برای تهیه روغن پایه هستید، روغن شل بهترین انتخاب است.
در طبقه بندی روغن های پایه باید در نظر داشت: سه گروه اول، روغنهای پایه حاصل از پالایش نفت خام هستند که در این میان روغنهای پایه گروه III گروهی است که بیشترین میزان فرآیند بر روی آن انجام گرفته است، گرانترین است و بالاترین عملکرد را در میان روغنهای معدنی حاصل شده از نفت خام داراست. روغنهای گروه IV سینتتیک (پایه PAO) بوده و به روش شیمیایی ساخته میشوند.
استرها، گلایکولها و سایر روغنهای پایه که مشخصات آنها مطابق چهار گروه اول نمیباشد جزء گروه V این طبقهبندی محسوب میشوند. روغنهای نفتنیـک نیز که شاخص گـرانروی آنها به دلیـل پایین بودن درصد مواد پارافینی در ترکیب آنها، پایین میباشد جزء این گروه محسوب میشوند. روغنهای پایه نفتنیک از نفت خامهایی تولید میگردند که فاقد مواد پارافینی بوده و دارای درصد بالایی مواد نفتنیک (حلقههای اشباع) باشند. تنها از چند میدان نفتی در جهان میتوان نفت خام نفتنیک استخراج نمود. تقریبا تمامی میادین نفتی منطقه خاورمیانه ماهیت پارافینیک دارند و لذا روغن پایه حاصل از پالایش آنها نیز پایه پارافینک میباشد.
روغنهای پایه نفتنیک به دلیل نداشتن وکس (مواد پارافینی) نقاط ریزش بسیار پایینی دارند و به همین دلیل در فرمولاسیون روغنهای مخصوص سیستمهای تبرید از آنها استفاده میشود.لازم به ذکر است روغنهای پایه گروه III که به روش هایدرکراکینگ شدید و یا هایدروایزومریزاسیون تولید میگردند خواصی بسیار نزدیک به روغنهای سینتتیک گروه IV دارند و تولیدکنندگان روانکارها میتوانند بر روی محصولات تولید شده با این روغنهای پایه از کلمه ”سینتتیک” استفاده نمایند.
کلیه روغنهای پایه که در حال حاضر در ایران تولید میشوند به روش استخراج با حلال پالایش میشوند و روغنهای پایه حاصله، جزء گروه I طبقهبندی API قرار میگیرند. هنوز هیچ واحدی جهت تولید روغن های پایه گروه II و بالاتر در ایران راه اندازی نشده است و تولیدکنندگان روانکارها، نیاز خود به این روغن های پایه را از طریق واردات تامین می نمایند.
با توجه به اینکه انجام فرآیندهای پالایشی مختلفی که امروزه جهت تولید روغن های پایه رایج می باشند میتواند منجر به تولید روغنهای پایهای با خواص متفاوت گردد، انجمن نفت آمریکا (API) اقدام به طبقهبندی روغنهای پایه با توجه به خواص فیزیکی شیمیایی و مشخصات آنها نموده است که در جدول انتهای صفحه این طبقهبندی را مشاهده میکنید.
سه گروه اول، روغنهای پایه حاصل از پالایش نفت خام هستند که در این میان روغنهای پایه گروه III گروهی است که بیشترین میزان فرآیند بر روی آن انجام گرفته است، گرانترین است و بالاترین عملکرد را در میان روغنهای معدنی حاصل شده از نفت خام داراست. روغنهای گروه IV سینتتیک (پایه PAO) بوده و به روش شیمیایی ساخته میشوند. استرها، گلایکولها و سایر روغنهای پایه که مشخصات آنها مطابق چهار گروه اول نمیباشد جزء گروه V این طبقهبندی محسوب میشوند. روغنهای نفتنیـک نیز که شاخص گـرانروی آنها به دلیـل پایین بودن درصد مواد پارافینی در ترکیب آنها، پایین میباشد جزء این گروه محسوب میشوند. روغنهای پایه نفتنیک از نفت خامهایی تولید میگردند که فاقد مواد پارافینی بوده و دارای درصد بالایی مواد نفتنیک (حلقههای اشباع) باشند. تنها از چند میدان نفتی در جهان میتوان نفت خام نفتنیک استخراج نمود. تقریبا تمامی میادین نفتی منطقه خاورمیانه ماهیت پارافینیک دارند و لذا روغن پایه حاصل از پالایش آنها نیز پایه پارافینک میباشد. روغنهای پایه نفتنیک به دلیل نداشتن وکس (مواد پارافینی) نقاط ریزش بسیار پایینی دارند و به همین دلیل در فرمولاسیون روغنهای مخصوص سیستمهای تبرید از آنها استفاده میشود.لازم به ذکر است روغنهای پایه گروه III که به روش هایدرکراکینگ شدید و یا هایدروایزومریزاسیون تولید میگردند خواصی بسیار نزدیک به روغنهای سینتتیک گروه IV دارند و تولیدکنندگان روانکارها میتوانند بر روی محصولات تولید شده با این روغنهای پایه از کلمه ”سینتتیک” استفاده نمایند.
کلیه روغنهای پایه که در حال حاضر در ایران تولید میشوند به روش استخراج با حلال پالایش میشوند و روغنهای پایه حاصله، جزء گروه I طبقهبندی API قرار میگیرند. هنوز هیچ واحدی جهت تولید روغن های پایه گروه II و بالاتر در ایران راه اندازی نشده است و تولیدکنندگان روانکارها، نیاز خود به این روغن های پایه را از طریق واردات تامین می نمایند.